Turkije, weg van Europa?

8982bef1-4c18-47b7-973c-ab4dadd65ecf-1VERPLAATST NAAR 20 MEI
Sinds 10 jaar werkt Dirk Vermeiren voor een reeks Vlaamse en Nederlandse media, VRT, Knack, De Standaard, Elsevier, Algemeen Dagblad, … Lokaal werkt hij voor verschillende Turkse radiozenders en geniet hij ook enige faam als wielercommentator op de Turkstalige Eurosport.

Dirk’s timing bleek perfect. Precies 1 week na zijn aankomst in Istanbul won de AK-partij van Tayip Erdogan de parlementsverkiezingen, en sindsdien zit de politieke islam in Turkije stevig in het zadel. Het land onderging de afgelopen 10 jaar een heuse gedaanteverwisseling.

De Turkse economie groeide exponentieel, en de skylines van de Turkse steden tellen deze dagen bijna zoveel bouwkranen als minaretten. Istanbul noteert in de top 10 wereldwijd wat betreft het aantal dollar-miljardairs en is een hippe citytrip. Zelfs het Belgische chocolade kroonjuweel Godiva belandde in handen van een Turkse zakengroep.

Maar ook in de geesten veranderde Turkije het afgelopen decennium. De politieke islam legde beslag op de instellingen van de republiek. Republikeinse festviteiten werden geschrapt, een cultus van het Ottomaanse Rijk in het leven geroepen, en de islam is zichtbaarder dan ooit in het openbare leven waardoor seculiere Turken zich bedreigd voelen in hun levensstijl. Quasi alle generaals die begin dit decennium nog de legertop uitmaakten, zitten achter slot en grendel, en Turkije telt meer gevangen genomen journalisten dan China. Premier Erdogan, 10 jaar aan de macht, regeert autoritair maar zijn populistische discours wint hem keer op keer verkiezingen. Dirk Vermeiren was als correspondent voor Vlaamse en Nederlandse media de afgelopen jaren een bevoorrecht getuige van dat veranderende Turkije.

Is Turkije een voorbeeld van hoe islam en democratie samengaan, of bewijst het voorbije decennium net het tegendeel? Is het leven er in het land op vooruit gegaan, en zo ja, voor wie? En hoe zit het met Turkije en de EU? Turkije is een kandidaat-lidstaat, maar het lijkt er zich steeds meer van af te keren. Is een oplossing voor het Koerdische probleem mogelijk? Welke rol spelen de Turkse gemeenschappen in Europa? Hoe beïnvloedt de Arabische Lente Turkije? Ambieert Turkije een leidende rol in de moslimwereld ten koste van haar verhouding met het Westen? En hoe zal het land er in 2023 uit zien, wanneer de republiek haar 100ste verjaardag viert?

Organisatie vtbKultuur Kortenberg, Prijs € 6 (leden € 5,00).