Egypte, bakermat van onze cultuur, beeldreportage

Egypte heeft meer te bieden dan strandvertier aan de Rode Zee of Nijlcruises langs de monumenten uit de tijd van de farao’s. In de hoofdstad Caïro hebben sultans en emirs eeuwenlang honderden moskeeën gebouwd die de stad een 1001-nachten-karakter geven. Het uitzicht vanaf de top van een minaret zal u daarvan overtuigen.

In het oude koptische Caïro kan men naast eeuwenoude kerken ook nog Romeinse ruïnes aantreffen, want het was hier dat de Romeinen hun vesting Babylon oprichtten. En in de kleurrijke en geurige Khan el-Khalili-bazaar is afdingen een must!
Wie bij het woord woestijn denkt aan een immense zandbak zal wel anders spreken na het zien van de schitterende witte woestijn en de oasedorpen van de Lybische woestijn. Wist u dat daar zelfs fossiele walvissen te vinden zijn? De Sinaï is al even boeiend en we bezoeken er uiteraard ook het beroemde Katarina-klooster en de Mozesberg.
De Aswan-dammen en het Suez-kanaal zijn belangrijke bouwstenen voor het moderne Egypte maar ook de landbouw is nog steeds een belangrijke pijler van de economie. De kleinschalige landbouw in de Nijlvallei en de delta en de talrijke marktjes bieden vaak fotogenieke taferelen. Een reisreportage over Egypte zou niet compleet zijn zonder aandacht te besteden aan het oude Egypte van de farao’s. We focussen vooral op de impact van de farao’s op de leer van ons christendom. Een hele reeks basisideeën van de christelijke leer zijn namelijk terug te vinden bij de farao’s.
vtbKultuur Kortenberg, € 5 (Leden vtbKultuur: € 4,00)