Antwerpen-Matadi

imageBeste,

De leden van de GROS Kortenberg, samen met de verenigingen vtbKultuur Kortenberg en Curieus Kortenberg , hebben het genoegen u hartelijk uit te nodigen op de 2de GROS Filmdag, op 30 april 2014, om 20 uur in het OC Berkenhof, inkom is gratis.

Met vriendelijke groeten van
Jean-Pierre Coppens
GROS Kortenberg

 

                                                                                      UITNODIGING 

Programma:

Documentaire:  Antwerpen-Matadi.

Gespreksforum met de regisseur van de film, Bart Van den Hove, het echtpaar Hilde en Gustaaf Van de  Velde, vtbKultuur Kortenberg over het reizen met de Congoboten, Daniel Janssens, leerkracht in Matadi in de jaren ’60. 

Moderator: Peter Verlinden, VRT Journalist.

De Gemeentelijke Adviesraad voor OntwikkelingsSamenwerking organiseert op 30 april 2014, samen met ‘VTBKultuur Kortenberg’ en met‘Curieus Kortenberg’,  de 2de GROS-Filmdag.

De inkom is gratis en de projectie gaat door in de Cultuurzaal van het OC Berkenhof  in Kortenberg om 20.00 uur.

De keuze viel dit jaar op de ‘poëtische’ documentaire, ‘Antwerpen – Matadi’, van de jonge Vlaamse regisseur, Bart Van den Hove.

Vanaf het einde van de 19de eeuw tot het midden van de jaren tachtig zorgden de ‘Congoboten’ voor een wekelijkse verbinding tussen Antwerpen en Matadi. Bijna een eeuw lang worden passagiers en goederen vanuit Antwerpen naar Congo verscheept, maar de trafiek tussen beide havens viel stil.

In 2007 vertrok er voor het eerst opnieuw een schip uit Antwerpen naar Matadi. Regisseur Van den Hove filmde aan boord van het vrachtschip ‘Safmarine Onne’, de drie weken durende overtocht. Het was de eerste boot die onder Belgische vlag opnieuw richting Matadi stoomde.

De poëtische beelden van deze overtocht worden in een parallelmontage afgewisseld met uniek archiefmateriaal uit de periode van de ‘Compagnie Belge Maritime du Congo’. De toeschouwer ontdekt het leven aan boord van schepen zoals de Albertville I, die op 6 februari 1895, als eerste Congoboot de haven van Antwerpen verliet. De overtocht op de Leopoldville, de Anversville, de Baudouinville en de Élisabethville III, die pas in 1968 uit dienst ging, was telkens iets bijzonders en daar zullen aansluitend op de film, Hilda en Gustaaf Van de Velde,  leden van vtbKultuur Kortenberg, die als passagier de overtocht op een Congoboot meemaakten over vertellen. Daniel Janssens zal het hebben over ‘zijn’ jaren ’60, als leerkracht in Matadi.

De regisseur Bart Van den Hove, komt persoonlijk zijn documentaire voorstellen op de GROS-Filmdag en hij spreekt over ‘zijn’ bijzonder Congo-avontuur en ‘zijn’ liefde voor Afrika.

Het gespreksforum wordt gemodereerd door Peter Verlinden, VRT journalist en Congo specialist.

Woensdag 30 april, OC Berkenhof Kortenberg, om 20.00 uur                                                                    INKOM GRATIS