Langs de grenzen van het nieuwe Europa en de oude Balkan – beeldreportage

42008414-4621-432b-94cc-a1976047f191In een reis van 110 dagen langs de grenzen van het nieuwe Europa brengt de reportagemaker bekende maar zeker en vast ook onbekende plekjes langs de grenzen van het nieuwe Europa. Door Gilbert Druant.

€ 6 (Leden vtbKultuur: € 5,00)
U maakt een tocht langs de wandelende duinen van Leba, met de ‘hooiwagens’ op het ‘Oberlandkanal’ in Polen, over de 96km-landtong van Koeren, langs een voormalige raketbasis van de Sovjets in Letland, doorheen het bucolische Setomaa in Estland, doorheen Adolfs grootste kamp in wording in Polen, langs Andy Warhols Marylin Monroe in Slowakije, langs een rist lieflijke nonnenkloosters in het noorden van Roemenië, zonder daarbij het vrolijke kerkhof van Sapanta te vergeten. Maar dé schat der schatten is Carna Gora, Montenegro: het fraaiste stukje voormalig Joegoslavië. Nadat je nog maar net het meest geheimzinnige stukje van Tito’s rijk bent gedwarst komt u in Kosovo terecht.
Na Split, Medzugorje en Sarajevo bereikt u via de rivier de Neretva, Buda en Pest. En dus ook de Donau. Waar u rijdt langs Midden-Europese wegen komt u deze stroom tegen! Finaal houdt u halt in het voor u onbekende cisterciënzerklooster van Osek (1098!) in Tsjechië, in die drie-landenhoek met Polen en Duitsland (tot 1989 nog Oost-Duitsland)!
Op zoek naar schatten van mensen, op zoek naar dé schatten van dé mensen.