Switi Sranan – Het heerlijke Suriname

bc7ba1f5-b4fe-4a4f-92f8-95a577c45df7Jean-Pierre en Mieke Demarsin – Opsommer stellen hun documentaire met uitzonderlijke filmbeelden over Suriname voor. Het aangeboden programma zal ons heel wat bijbrengen over Suriname, gelegen net boven de evenaar tussen de twee Guyana’s en met Brazilië als zuiderbuur. Opmerkelijk is dat het Nederlands de officiële taal is.

Jean-Pierre en Mieke Demarsin – Opsommer voorstellen hoeft zeker niet meer, gezien zij al meermaals voor onze senioren prachtige namiddagen bezorgd hebben met unieke onderwerpen en uitzonderlijke filmbeelden. Ditmaal zal het niet anders zijn met een audiovisuele reportage over Suriname.
Dit land ligt net boven de evenaar tussen de twee Guyana’s met Brazilië als zuiderbuur. Opmerkelijk is dat het Nederlands er de officiële taal is. Het Surinaams en het Sranantongo zijn de plaatselijk taal.
Het aangeboden programma zal ons heel wat bijbrengen over Suriname. Niet alleen het Fort Zeelandia is een belangrijk symbool van Suriname als Zeeuwse en later als Nederlandse kolonie, maar vele unieke en historische plaatsen zullen getoond worden in de respectievelijke beeldenrijen. We noemen er maar enkele: het Onafhankelijksplein, het Ministerie van Financiën, het Surinaams Parlement, het Paleis van de Gouverneurs, de Waterkant met zijn statige rij historische huizen en Paramaribo. Het maakt sinds 2002 deel uit van het Unesco werelderfgoed.
Met de kolonisatie kwam het Christendom naar dit land. Er zijn zowel protestantse als katholieke kerken. De Rosakerk en de Kathedraal van Paramaribo zijn de belangrijkste . De meeste Javanen zijn moslims.
Wij zullen daarbij nog heel wat meer vernemen over de plantages, de Surinaamse keuken, de gevarieerde bevolking, de inheemse cultuur, de kunst dikwijls abstract en zeer kleurrijk en de overbekende klassieke goudsmeden met een productiereputatie in het bewerken van goud en zilver tot juwelen. Wij zullen pareltjes van creativiteit zien.
Natuurgebieden ontbreken natuurlijk ook niet. De nauwe Warandakreek is enig. De kust aan de oceaan en de zandstranden van Matapica met zijn schildpadden met hun eigenheid, enz. zijn eveneens de moeite waard.
Een namiddag om niet te missen !

Organisator: Vlaamse Actieve Senioren ([email protected]) vzw – Afdeling Kortenberg; Prijs: € 3 (inbegrepen koffie of frisdrankje)