Evocatie: Met de Red Star Line naar Amerika

28bff8c1-819b-44bc-ada7-2de3d3386111Auteur en schrijver Alex Van Haecke evoceert het verhaal van de emigratie naar De Verenigde Staten van Amerika begin vorige eeuw, via de schepen van de toen succesvolle rederij Red Star Line. Het gelijknamige boek is een gevoelige uitbreiding van het materiaal waarmee de auteur in 2006 zijn theaterproductie ‘De Red Star Line, evocatie van een merkwaardig tijdperk’ creëerde.

Omdat er over die periode nog veel meer te vertellen valt, ging Van Haecke op zijn elan door, deed hij nog meer research over dat tijdperk, o.m. ‘la belle époque’, de industriële revolutie, de op gang komende ‘vooruitgang’, de pogroms in Polen en Rusland en kon hij ook meer aandacht besteden aan ‘de artiest van het volk’ Eugeen Van Mieghem die sinds kort pas echt in de belangstelling staat en momenteel een hype is in de USA..

Van Haecke vertelt het verhaal via enkele prototypes van landverhuizers. Waarom wilden ze emigreren en hoe ging dat in zijn werk? Met hen gaan we ook mee aan boord van de Vaderland II, die op 22 december 1906 vanuit Antwerpen naar New York vertrok, komen we aan in Manhattan en worden we mee overgezet met de ferryboot naar Ellis Island waar de emigranten aan een strikte controle werden onderworpen vooraleer ze in ‘het land van belofte, dat van ‘melk en honing’ binnen mochten. Vanwege het feit dat er vanuit gans Vlaanderen in die periode enkele tienduizenden mensen via de Red Star Line naar Amerika zijn geëmigreerd is dit verhaal er een dat eenieder aanbelangt.

vtbKultuur Kortenberg; Prijs€ 5 (Leden € 4,00)