Film: Groenland en Spitsbergen

Groenland en Spitsbergen, expeditie Discobaai en het koninkrijk van de IJsberen, grensverleggende reportage

Groenland hoort geografisch bij Noord-Amerika en geologisch gezien tot het Canadese schild. Groenland is het grootste eiland ter wereld. Spitsbergen (Svalbard in het Noors), betekent koude kust, is een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, zo’n 565 km ten noorden van Noorwegen, die uit drie grotere en een tachtigtal kleine eilanden bestaat.

Door Edgard Jespers, organisatie vtbKultuur Kortenberg, € 5 (Leden vtbKultuur (vtbKultuur is begrepen in VAB): € 4,00)

Groenland hoort geografisch bij Noord-Amerika en geologisch gezien tot het Canadese schild. Groenland is het grootste eiland ter wereld. De oppervlakte is 2.175.600 km2, vier keer de oppervlakte van Frankrijk. Vanwege de zeer noordelijke ligging van Groenland is het vaak moeilijk om de grootte van Groenland in de juiste verhouding te zien op een kaart. 83% van het land (1.802.600 km2) is bedekt met een ijslaag IJskap van maximaal 3 km dikte. Alleen de kuststrook van 15150 km breed, vooral in het zuiden en westen, is bewoonbaar, mede door de invloed van de Golfstroom. De kusten zijn ingekerfd met enorme fjorden en gletsjers, waar regelmatig ijsbergen van afbreken. Groenland heeft een poolklimaat.
Spitsbergen (Svalbard in het Noors), betekent koude kust, is een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, zo’n 565 km ten noorden van Noorwegen, die uit drie grotere en een tachtigtal kleine eilanden bestaat. De drie grootste eilanden zijn: Spitsbergen, Nordaustlandet en Edgeøya.
De eilandengroep maakt deel uit van het koninkrijk Noorwegen.
De geografische ligging is tussen 74°-81° NB en 10°- 35° OL.
De oppervlakte is ca. 63.000 km2, waarvan 60% bedekt is met gletsjers. Op de hele archipel wonen, afhankelijk van het seizoen, 3000 tot 4000 mensen, waarvan ongeveer de helft in de hoofdstad Longyearbyen. Ten oosten van Spitsbergen bevindt zich de Russische eilandengroep Frans Jozefland.