Film: ‘Suriname, het kloppend hart van de Amazone’

Suriname, een land met het Nederlands als officiële taal, is gelegen in Zuid-Amerika. “Switi Sranan”, het heerlijke Suriname, ligt net boven de evenaar tussen de twee Guyana’s in en heeft Brazilië als zuiderbuur. Een land, vijf maal groter dan België en met slechts een half miljoen inwoners.
De ontdekking van Suriname staat op naam van Alonso de Hojeda, één van de Spaanse ontdekkingsreizigers die in 1499 op verkenningstocht was in het Caribische gebied.
In de straten van de hoofdstad Paramaribo is de geschiedenis van het land gemakkelijk terug te vinden. Het Fort Zeelandia is een symbool van Suriname als Nederlandse kolonie. Dit fort ligt naast het vroegere Oranjeplein, dat na de onafhankelijkheid in 1975 tot Onafhankelijkheidsplein omgedoopt is.
Voor het gebouw van het “Ministerie van Financiën” staat de imposante Jopie Pengel, de eerste premier van Creoolse afkomst. Aan de noordzijde van het plein is er het voormalig paleis van de gouverneurs, een gebouw van 1730. De achtertuin van dit Presidentieel Paleis, de Palmentuin, staat open voor het publiek.
Paramaribo ligt aan de linkeroever van de Suriname-rivier. Het historisch centrum maakt sedert 2002 deel uit van het UNESCO- Werelderfgoed. Typisch zijn er de houten huizen op een bakstenen basis. Hollandse bakstenen, als ballast meegenomen op de vaart naar Suriname. Steeds meer van deze 18e-eeuwse huizen worden in hun originele staat gerestaureerd.
De bloei van Paramaribo was te danken aan de honderden plantages langs de waterlopen in het noorden van het land. Naast suiker werd er ook koffie, katoen en cacao verbouwd. Voor het zware werk op de plantages kochten de eigenaars slaven aan op de Afrikaanse slavenmarkten. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 deed men beroep op contractarbeiders. De eerste groep kwam uit China. Later waren het Hindoestanen en Javanen. Ze kwamen en ze bleven. Ook Joden, Libanezen, en Europeanen hadden er zich gevestigd. Zo werd Suriname een multiculturele samenleving waar de verschillende bevolkingsgroepen en religies verdraagzaam naast elkaar leven.
Het overgrote deel van Suriname is bedekt met tropisch regenwoud dat deel uitmaakt van het Amazone-oerwoud. Het klimaat met tropische temperaturen en voldoende neerslag zorgt voor een rijke fauna en flora en een grote biodiversiteit. Een verblijf in het oerwoud is dan ook een must tijdens een bezoek aan Suriname.
Suriname, Zuid-Amerika, bijna op de evenaar, en toch: hier spreekt men Nederlands, onze eigen taal!
Een half miljoen Surinamers; ze wonen vooral in de hoofdstad Paramaribo en in de kuststrook. In het oerwoud en de savanne liggen kleine dorpen van Indianen en Boslandcreolen verspreid. De bodem bevat goud, bauxiet, petroleum. Suriname is beslist een rijk landwat de ondergrond betreft.
De geladen geschiedenis bracht een multi-etnische bevolking voort. Naast de oorspronkelijke bewoners, de Indianen, kwamen er, tijdens de koloniale periode onder Nederland, ondermeer negerslaven uit Afrika, Chinezen, Hindoestanen, Javanen De multiculturele samenleving is fier op haar verdraagzaamheid.
Na de woelige beginjaren van de onafhankelijkheid is er in de prille democratie hoop op economische vooruitgang en meer internationale belangstelling.
Boeiend is een verblijf in het Amazonewoud, de exploratie van rivieren en kreken of een excursie naar de oude plantages. En uiteraard is de hoofdstad Paramaribo een bezoek waard.