Mijn zoon Damiaan: monoloog door Tine Ruysschaert

Mijn zoon Damiaan.Over het leven van “Jef” De Veuster bekeken vanuit de meest intieme ooghoek: zijn moeder. Een emotionele en kritische blik van een moeder vol liefde, verdriet en trots.Spel: Tine RuysschaertTekst: Stefan Broeckx.
VVVG-Kortenberg, het Vlaams Verbond Voor Gepensioneerden vzw, i.s.m. vtbKultuur Kortenberg en de Verenigingsraad Kortenberg vzw, met de steun van de Gemeente Kortenberg en de Vlaamse Overheid en in samenwerking met damiaanactie. nodigen U uit te genieten van deze aangrijpende monoloog.
De auteur, Stefan Broeckx, vertelt:
Lang voor de heisa over de heiligverklaring van Damiaan losbarstte, kwam Tine bij mij aankloppen. Ze wou een theatermonoloog over Damiaan De Veuster. Ze bewonderde de man, had alles over hem gelezen. Maar hoe kon ze zijn verhaal brengen als vrouw?
Zijn kleren aantrekken en zijn hoed opzetten ware potsierlijk geweest. Tine wou niet het personage spelen. Ze wou over hem vertellen, op haar manier. Met bewondering ja, maar zonder devote naïviteit. Ze wou vertellen als had ze Jozef De Veuster van nabij gekend, inclusief de kleine kantjes.
Zo ontstond het idee om TIne te laten vertellen vanuit het standpunt van Cato, zijn moeder.