‘De eeuwige jeugd van Joseph Haydn, van koorknaap tot genie’, door André De Groeve.

vtbKultuur Kortenberg

PAPA HAYDN
Joseph Haydn (1732 – 1809) wordt wel eens bedacht met het respectvolle epitethon “papa” omdat hij tijdens zijn lange loopbaan zo’n grote invloed had op een hele rist musici, onder wie Mozart en Beethoven.
Haydn werkte het grootste deel van zijn leven aan het hof van de Esterhazy’s in Hongarije, waar de kunstminnende prins Nikolaus veel geld spendeerde aan muziek. Haydn stond er in voor de orkestmuziek, de opera en later ook de religieuze muziek. De prins speelde zelf baryton, een soort gamba met meetrillende snaren. Haydn componeerde muziek voor dit ongewone instrument en droeg die passend op aan zijn werkgever. Toen Nikolaus opgevolgd werd door prins Anton, was het liedje uit. Anton ontsloeg het hoforkest, kapelmeester Haydn stond op straat. Hij verhuisde dan naar Wenen, om uiteindelijk in Londen te gaan werken. Daar schreef hij zijn indrukwekkende symfonieën en legde hij zich toe op klaviermuziek en strijkkwartetten. De laatste 15 jaren van zijn leven bracht hij opnieuw door in Wenen. In die periode ontstonden zijn grote oratoria.

ANDRE DE GROEVE
André De Groeve studeerde kunstgeschiedenis en musicologie. Hij was zanger bij de Schola Cantorum Cantate Domino, muziekrecensent bij de Gazet van Antwerpen en medewerker van Klara. Daarnaast is hij o.a. ook actief als jurylid en schrijft hij in verschillende tijdschriften.

€ 8 – leden € 7